2-gi bieg haczy, czasem zgrzyta, sprawdzamy, a tu sprzęgło..

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Robertgrchw
    Classic
    • 2011
    • 1

Mam pytanie - ile wchodzi oleju w 1.8 TSI pomiędzy MIN a MAX na bagnecie ?
    Mierzył to ktoś ? Czy ta ilość zależy od pojemności silnika i np w 1.4 TSI jest inna ?
    Robertgrchw
  • Zbig
    Drive
    • 2010
    • 59
    • Toyota

Dwójka zaczęła stawiać lekki opór przy przełożeniach, przy szybkim ruszaniu zgrzytnięcia lub szarpnięcia, te ostatnie również czasami przy wkładaniu na "dwa tempa". Oddałem do serwisu przekonany, że to synchronizator szwankuje (z pozostałymi biegami nic się nie dzieje), a tu dzwonią, że tarcza sprzęgła zużyta i przypalona, do tego wygięty docisk, do wymiany również łożysko... WTF? Przyznam że jestem niemile rozczarowany, w Focusie dieslu wymieniałem tylko tarczę przy 180 tys a tu 87 tys i już całość kaputt?

Czy to możliwe że zużycie sprzęgła objawia się problemami z wkładaniem tylko 2-go biegu?

[ Dodano: Pią 25 Lip, 14 22:44 ]
    Ups... da się wątek przerzucić do działu z Octavią II?

[ Dodano: Pon 28 Lip, 14 23:23 ]
    Widzę że takie coś tu na nikim wrażenia nie robi... może jakbym odjął jedno zero od przebiegu :wink:

Tak się zastanawiam, czy może chociaż dało by się wywalczyć zwrot kosztów za wymianę łożyska.

W Skoda Life Time stoi tak:

Par.3 p.7
    ...ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie elementy, z wyjątkiem:
    ...elementów sprzęgła zniszczonych w wyniku normalnej eksploatacji i wypalonych lub zniekształconych...

Zakładam że łożysko nie jest wypalone lub zniekształcone

Par.4 p.5
    Zakres ubezpieczenia nie obejmuje szkód powstałych wskutek awarii elementu lub zespołu nieobjętego ochroną ubezpieczeniową.

Zakładam że zużycie tarcz nie jest aż takie aby doprowadziło do uszkodzenia łożyska.

W każdym razie poproszę aby oddali wszystko co wymienią.

Komentarz

Pracuję...